Beschrijving van de baan

De Grüschbaan bestaat uit een 10-tal modulebakken, waarbij het station van de plaats Grüsch in het Zwitserse Prättigau (Landquart - Davos) en het gebied er omheen qua gebouwen zoveel mogelijk wordt nagebouwd.
Hiervoor werden ter plaatse opmetingen gedaan en zoveel mogelijk foto’s gemaakt van de betreffende gebouwen en huizen.

De eerste stappen op weg naar wat nu de Grüschbaan is, werden medio jaren ’80 gezet. Na lang wikken en wegen werd het stationnetje Grüsch gekozen omdat het een typisch Zwitsers karakter heeft en het stationsemplacement beperkt van omvang is met toch voldoende rangeermogelijkheden. Ook de aanwezigheid van een graansilo met aansluitspoor speelde daarin mee. Die graansilo werd toentertijd bediend door H0-goederenwagons op Rollschemel (H0m-draagwagons waarop H0-wagons geplaatst en vervoerd konden worden). Een typisch Zwitsers concept dat tot de verbeelding sprak.

In de loop van de jaren is gestaag aan de baan gewerkt tot hij gereed was om aan het publiek te worden getoond.

Bij de bouw van de nieuwe keerlus (tevens zelfstandige kleine baan) zijn wat speelse Zwitserse elementen toegevoegd. Denk aan een wijngaard op een steile berg en aan een klaterende bergrivier waar naast een model van de zgn. Hammetschwandlift (aan het Vierwoudstedenmeer) is gebouwd.

Hieronder een luchtopname van de modelbaan met als thema Grüsch.
Alle gemarkeerde vakken zijn aan te klikken en geven u meer informatie en foto's van dat gedeelte van de modelbaan.
Dit deel is nu nog in ontwikkeling.

Station Grüsch Spoorwegovergang Grüsch Houtzagerij Splitsing brugmodule Klosterstein Project spoorverdubbeling