Wie zijn Wij.

Even voorstellen

De regio Noord Oost van de VSZ huurt een ruimte in zalencentrum De Sprong. Daar wordt gewerkt aan een grote modelbaan naar Zwitsers voorbeeld. Voorheen zat onze regio in een locatie in Gennep (en daarvoor vele jaren in Herveld). De ruimte in Ooij is voor ons een perfecte situatie voor wat betreft bereikbaarheid, vierkante meters en huurkosten. We zijn dan ook heel blij dat we daar konden intrekken.
De regio heeft een bouwgroep en een aantal leden dat af en toe komt kijken, helpt bij beurzen en deelneemt aan het jaarlijkse kerstdiner. De niet-bouwers zijn vaak wel bouwers aan hun eigen baan maar vinden dat zij te ver van het huidige clubgebouw af wonen om daar mee te werken. Naast deze leden zijn er ook leden die alleen maar interesse hebben voor het land Zwitserland, dit bezoeken, foto’s en video’s maken, boeken verzamelen en dergelijke.
We houden ons altijd aanbevolen voor mogelijke ideeën. Heb je iets leuks, denkend aan een leuke excursie in Nederland of buiten onze landsgrenzen, of een interessant nieuwtje? Meld dit aan de regiocoördinator of schrijf er een leuk artikel over in de Signalglocke.

Wie zijn die onvermoeibare bouwers?
De regio Noord Oost staat onder de bezielende leiding van Cees. Er gaat geen dag voorbij of de leden krijgen wel een mailtje van hem. Hij coördineert, maakt plannen en houdt de vaart er in. Hij assisteert bij het maken van landschappen, houdt zich bezig met het fijne modelwerk, elektronica, besturing met iTrain en zorgt dat we op tentoonstellingen en beurzen verschijnen.

Simon hokt vaak onder de baan om bedrading aan te brengen of te herstellen. In de regio bouwt hij mee aan de modulebaan en op dit moment is hij bezig met de bedrading van de nieuwe modules die als thema tandrad stad en station hebben.

Ad houdt niet alleen stipt de financiën bij maar is ook de schepper van de landschappen. Zo heeft hij eerst de achterwanden en het bijbehorende landschap van de Seewisbaan opgefrist en later ook de Grüschbaan onder handen genomen. Van de zgn. ‘kleine baan’ realiseerde hij de wijngaard, waarop ± 200 wijnranken, samen met Simon en Cees. Vervolgens bouwde hij een hoge bergwand met waterval en daar beneden een camping met zwemvijver. Daarna was het de beurt aan het onderste station.

Jolanda houdt zich bezig het maken van landschappen en met de aankleding van de landschappen, dus het fijne prutswerk zoals figuren, gebouwen, begroening etc. Verder laat zij treinen rijden met Koploper.

Arjin is onze timmerman en organiseert het overzichtelijk opbergen van alles wat we in huis hebben in doosjes, kastjes, kistjes en bakjes. Hij heeft de basis van alle modulebakken gebouwd en helpt bij de scenery. Met Dick heeft hij de stad gemaakt inclusief de elektronica.

Bob brengt alle bakken in kaart en update ze bij wijzigingen. Dat houdt in: opmeten, tekenen in Visio, fotograferen en de elektronica aangeven. Hij houdt in de gaten wat er uitstaat aan zaken zoals reparaties en overlegt met Cees wie wat gaat doen. Verder ontwerpt en maakt hij een eenvoudige modulaire demobaan.

Als je iets wil weten over elektronica moet je bij Maurice zijn. Alles wat met besturing van treinen, wissels en seinen te maken heeft is zijn pakkie-an. Zijn passie is om de elektronica zo te maken dat de beweging van wissels, overwegbomen, seinen, straatverlichting zo natuurgetrouw functioneert. Verder heeft hij de LGB-baan onder zijn hoede die hij bij gelegenheden opstelt zodat kinderen naar hartenlust zelf de treinen mogen besturen.

Ronald houdt zich bezig met iTrain en het automatisch laten rijden van treinen.

En dan Dick. Hij helpt Arjin met de bouw van de stad. De aankleding daarvan vergt meer tijd dan gedacht. Er moeten ook nog rijdende auto’s op komen. En dan heeft hij ook nog een kloosterproject waarbij het de bedoeling is dat een kloosterling loopt te brevieren. Hij levert ook hand- en spandiensten bij dingen die in het gebouw moeten gebeuren. Zo was hij onmisbaar bij de installatie van de traplift.

Nieuwe ontwikkelingen zijn te vinden onder ‘Actueel’.

Op de foto: bijna lle leden van regio Noord Oost met enkele helpers tijdens de open dag in Ooij op 9 november 2019

Lid van een vereniging.

Wat is er zo leuk om lid van een vereniging te zijn?
Dat is te veel om op te noemen.
Het belangrijkste is het samen bouwen, want op elk gebied zijn er wel leden die op bepaalde onderdelen bedreven zijn, waardoor je veel van elkaar kunt leren.

En niet te vergeten de gezelligheid en gesprekken tijdens de pauzes.
Iedereen is welkom om mee te gaan werken, zowel een beginneling in de hobby als een gevorderde.
Er is voor elk wat wils.

Naar Zwitserland.

En wat zou Zwitserland zijn zonder foto- en filmopnames. 
Dat doen we dan ook individueel of in groepsverband, met zijn tweeën of met familie, het is altijd geweldig om in Zwitserland de natuur en daarin de treinen vast te leggen op de gevoelige plaat. Af en toe gaan we dan ook daar heen om opnames te maken en die te laten zien op bijeenkomsten of beurzen.
Het hoogtepunt voor ons was die keer dat we met z’n achten en zes camera’s opnames hebben gemaakt volgens een draaiboek langs de Gotthard spoorlijn.