Geachte spoorvriend(in),

Bergen, tunnels, bruggen en wilde rivieren, sneeuw, regen en zonneschijn, gecombineerd met een ongekende variatie aan spoorwegmaatschappijen op diverse spoorbreedten. Dat is Zwitserland. De Vereniging Spoorgroep Zwitserland (VSZ) is een vereniging die zich bezig houdt met die spoorwegmaatschappijen, zowel met het grote voorbeeld als met het model daarvan. De vereniging heeft ongeveer 175 leden verdeeld over het hele land. De leden van VSZ zijn lid omdat ze op een of andere manier geïnteresseerd zijn in de treinen in dit prachtige berglandschap. Sommigen zijn alleen lid om het clubblad, de Signalglocke, te ontvangen dat vier keer per jaar verschijnt en vol staat met wetenswaardigheden over de spoorwegen in Zwitserland, over diverse facetten van de modelbouw en natuurlijk ook de clubactiviteiten. Anderen hebben een meer actievere rol en bouwen in een van de regio's mee aan een modulebaan, natuurlijk naar Zwitsers voorbeeld. Deze regio's zijn een geografische verdeling van het land.

Sommige regio's hebben een ruimte waar de modelbaan staat opgesteld en waar gebouwd wordt. Andere regio's organiseren bijeenkomsten bij de leden thuis. Er wordt gebouwd aan modulebanen in de schalen H0, H0m en N. Op die banen rijden modellen van o.a. de maatschappijen SBB, BLS, RhB, MOB en MGB. Ook in schaal IIm (LGB) zijn er leden actief. Daarnaast bouwen velen thuis aan modulebakken, die zij vervolgens weer meenemen naar beurzen of door de VSZ georganiseerde rijdagen (soms in samenwerking met andere verenigingen op Zwitsers gebied).
Eén keer per jaar wordt er in een weekend in het land een Algemene ledenvergadering gehouden. Naast deze ALV-vergadering is er veel tijd voor onderlinge contacten en het rijden op een modulebaan die kan bestaan uit modulebakken van de vereniging en van de leden zelf.

Er zijn ook leden die zich minder voor de modelbouw interesseren en zich vooral bezig houden met het maken van foto's en video's. Deze leden kunnen terecht bij de Mediagroep. Die komt een aantal keren per jaar samen om gemaakte foto's en video's te bekijken en om informatie uit te wisselen over leuke of bijzondere foto- en/of filmplaatsen in Zwitserland. De Mediagroep zorgt tevens voor aankleding van de stand als de VSZ naar een beurs of tentoonstelling gaat. Naast beurzen en tentoonstellingen in Nederland gaan we ook soms naar buitenlandse manifestaties.

Sinds kort is er ook de VSZ-Mediatheek met een aparte website (www.vszmedia.nl) waar duizenden foto’s van het Zwitserse spoor zijn opgeslagen en zijn in te zien. Ook is het de toegangspoort tot alle Signalglockes die de VSZ in haar bestaan vanaf 1982 heeft gepubliceerd evenals alle digitale nieuwsbrieven zoals die vanaf 2011 zijn verschenen.

Alle baanvakken met alle bijzonderheden zijn in te zien, alle bruggen, tunnels, stations, lijnsplitsingen e.d. zijn in handomdraai beschikbaar, ook als u op reis bent in Zwitserland.

Niet-leden hebben beperkt toegang tot deze site.

De VSZ is een vereniging die veel verschillende interesses voor het Zwitserse spoorweggebeuren combineert.

Promotiefilm van onze vereniging

Klik hier voor een Promotiefilm van onze verenigingVoor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar onze secretaris

Met vriendelijke groeten,

Voorzitter Vereniging Spoorgroep Zwitserland