Beschrijving van de baan

De Seewisbaan bestaat uit een 10-tal modulebakken, waarbij het station Seewies en de Chlus (kloof) centraal staan.
Het station is een getrouwe kopie van het bestaande station.

Begin van deze eeuw is besloten om de Grüschbaan verder uit te breiden met het stuk dat ook in het echt volgt op het station Grüsch: het Station Seewis-Valzeina en de daaraan grenzende Chlus, Zwitsers voor kloof, van de rivier de Landquart.

Daarop is een deel van de regio naar Zwitserland gegaan en heeft aldaar eindeloos veel foto’s gemaakt en de maatvoeringen opgenomen van het station en de kloof (Chlus).

Het station en het bijgebouwtje is op grond van deze foto’s en maatvoering (zie schaalpeilstok) in eigenbouw gemaakt en geplaatst. Het werk aan de Chlus (kloof) van de rivier de Landquart had meer voeten in de aarde. De kloof is in totaal 850 m lang, dus veel te lang om in model exact na te bouwen (we beschikken nl. niet over een gymzaal aan ruimte).
Daarop heeft één van onze leden een schets gemaakt op grond waarvan we uiteindelijk zijn gaan bouwen. De kloof komt nu uit op 5 bakken, met steile wanden, een aardverschuiving alwaar een langzaam-rijden-situatie met bijbehorende seinen en waarschuwingslichten.

Het is, voor zover ons bekend, nog steeds de enige modelbaan waarbij het spoor in een kloof ligt met aan beide zijden oprijzende rotswanden.

   films

Inde loop der tijd zijn er natuurlijik diverse opnames gemaakt van onze modelbaan.
Hier 2 opnames, uit 2015 tijdens Molenhoekdag en uit 2016.

   De baan in onderdelen

Hieronder een luchtopname van dit deel van de baan.
Alle gemarkeerde vakken zijn later aan te klikken en geven u meer informatie en foto's van dat gedeelte van de modelbaan.
Dit deel is nu nog in ontwikkeling.

Station Seewis-Valzeina Chlus